Galapágy

14. února 2018, 1:02


Než jsem přijel na Galapágy, věděl jsem o tomto souostroví jen pár základních informací. Že leží na rovníku asi tisíc kilometrů západně od pobřeží Jižní Ameriky a patří Ekvádoru. Sopečné ostrovy jsou proslulé svými endemickými živočichy, tedy těmi, kteří žijí právě jen tam. Nejznámější jsou obrovské želvy, které se dožívají desítek let, mořští leguáni, kteří shánějí potravu na dně oceánu a místní tučňáci či lachtani. A každý asi slyšel o přírodovědci Charlesi Darwinovi, a jeho evoluční teorii druhů.

Kdo se chce dostat na Galapágy, musí cestovat přes Ekvádor odkud létá jediný spoj na ostrovy. Pro turistu není úplně snadné se na Galapágy dostat. My jsme však měli štěstí, že jsme přijeli na pozváni ekvádorského známého Marcella a jeho rodiny. Jedna noc na pevnině a druhý den směr Galapágy. Dezinfekce v letadle, kontroly, zaplatit vstupy a už jsme jeli autobusem po ostrově plném krásné přírody.

Většinu času jsme strávili na druhém největším ostrově Santa Cruz. Mne nejvíce zaujali leguáni mořští. Tito černí ještěři se celý den vyhřívají na lávových kamenech nebo odpočívají ve stínu mangrovů. Občas se rychle rozběhnou do moře pro potravu, kde se dokáží potopit do hloubky až několika metrů. Na fotkách uvidíte i detaily usychající soli na jejich kůži. Další druhy, které jsem fotil byly příbuzní leguáni galapážští, nebo želvy sloní. Z ptačí říše jsem sledoval fregatky, tereje, pelikány a další.